1. CLINICĂ VETERINARĂ
  2. DISTRIBUȚIE PRODUSE VETERINARE

Doberman cu ocluzie esofagiană cervicală

Un câine din rasa doberman, în vârstă de 7 ani, prezenta jenă în degluția alimentelor uscate, rar la cele semiumede și mai puțin la cele lichide.

În timp, deoarece animalul se hrănea cu o cantitate redusă de mâncare a slăbit considerabil.

Foarte rar manifesta tendința de falsă vomă. La palpația esofagului în regiunea cervical superioară în apropierea faringelui s-a depistat o zonă de consistență tare.

În urma examenului radiologic s-a constatat că esofagul este plin cu aer din stomac până la nivelul zonei dure cervicale.

Zona dură cervicală prezenta o opacitate ridicată fără a pune în evidență ceva anormal. După efectuarea examenului radiologic cu sulfat de bariu s-a constatat că bariul trece de zona afectată dar a și rămas în cantitate mare în zona respectivă.

În urma acestui examen s-a constatat că în zona respectivă se fixase o bucată dintru-un os de colagen care fusese înghițit și care s-a lipit de pereții esofagului și care permitea ca alimentele lichide și semilichide să treacă către stomac.

Esofagul era plin cu aer deoarece osul de colagen se fixase cu partea dreaptă de faringe și astfel aerul trecea direct din cavitatea bucala în esofag (s-a creat o trahee falsă).